Jooga – Keho ja Sielu

On kaksi tapaa harjoitella joogaa.
Ensimmäinen tapa on tehdä se Egolla. Hankitaan paljon tietoja ja koulutuksia joogasta. Tunnet hyvin kehon anatomiat. Puhutaan asanoiden hyödyistä. Hankitaan kaunis ego ja vartalo joogan avulla.
On myös toinen tapa harjoitella joogaa. Päinvastoin kuin edellinen tapa, joogaa harjoitellaan pelkästään omaa energiaa kuunnellen.
Lähestyt joogaa yhden hengityksen verran kerrallaan. Ilman aivojen manipulointia, koulutuksia, titteliä, nimityksiä tai odotuksia. Päästät irti kaikista haluista, velvoitteista, menneisyydestä, tulevasta, perheestä, Minästä jne.
Jos et ole koskaan harjoitellut joogaa, suosittelen lämpimästi kokeilemaan edes pari kertaa. Tule tunnille ajoissa, noin puoli tuntia ennen tunnin alkamista. Laita mukavat vaatteet päälle, mene tunnille ilman odotuksia ja ennakkoluuloa. Älä välitä mitä muut tekevät. Etsi itsellesi rauhallinen paikka, asetu joogamatolle pitkälleen, laita silmät kiinni ja hengitä.
Hiljennä mieli ja anna hengityksen rentouttaa kehoasi ja tunne kehosi kunnolla ensimmäistä kertaa.
Kun tunti alkaa, nouse ylös rauhallisesti omaa energia ja kehoa kuunnellen. Mene asanoihin mukaan rauhallisesti ilman paineita ja stressiä. Se missä kulkee hyvin, ei ole kipua. Se on hyvä hyvinvointimittari sekä keholle että mielelle. Eli jos kehossasi on jotain kipua, se tarkoittaa että se alue on jumissa. Venyttelemällä asanoiden avulla kipu helpottuu ja lopulta häviää.
Vastaavasti jos mieli on jumissa, on vaikea päästää asioita irti, vaikea antaa anteeksi, paljon huolia ja Minä liian vahvana. Syvä, rauhallinen hengitys on täydellinen lääke siihen. Joogan harjoittelussa pitää välttää pakottaa keho ja mieli stressitilaan. Kehon ja mielen pitää olla rentoutuneet, jotta saat hyödyt ja ilon irti joogasta.
Kun keho voi hyvin, mieli voi myös hyvin, koska kehon kivut eivät enää rasita sielua. Kun Energia värähtelee korkealla, näet ja koet tätä maailmaa myös eri tavalla kuin mihin olet tottunut. Se Minä minkä luulet tähän asti todeksi, onkin vain illuusiota. Se omaisuus jota luulet omistavasi, on vain lainassa. Sairaudet jota luulet joutuvasi kantamaan läpi elämäsi parantuu ja muuttuu joka päivä.
Maailmankaikkeudessa kaikki liikkuvat ja muuttuvat koko ajan samoin kuin kehosi ja sielusi, joten kunnioittakaamme ja rakastakaamme kehoamme ja tuntee kiitollisuutta elämää kohtaan.

/ Hani